Hvad er en tekstforfatter? Og hvordan er man en dygtig tekstforfatter?
- Lea Birkmose Andersen
- 25. jun.
- 3 min læsning
Opdateret: 30. jun.
Okay, rimeligt mærkeligt blogindlæg. Hvad er en tekstforfatter? Det er vel en, som forfatter en tekst? Dahh!
Slut prut. Ikke mere at skrive.
Ej, spøg til side. Vi har faktisk meget mere at sige om, hvad en tekstforfatter er – og ikke mindst, hvad en dygtig tekstforfatter er.
For at skrive en tekst er så meget mere end at sidde foran en computer og taste ord. Der er så mange hensyn at tage. Hensyn til dem, som skal læse den. Hensyn til afsenderen. Hensyn til hele situationen omkring teksten. Og det vil jeg gennemgå for dig nu – så hvis du er nysgerrig på, hvad en tekstforfatter er, og hvad der gør én til en dygtig tekstforfatter, så læs med her.

Så hvad er en tekstforfatter? En dygtig tekstforfatter tager hensyn til læseren af teksten
Det er så trættende at kæmpe sig igennem en kedelig tekst. En tekst, som bare vil sælge, og som ikke engang ulejliger sig med at gøre det sjovt eller personligt. Eller en tekst, som bare opstiller kolde fakta.
Og som tekstforfatter ved jeg: Hvis din tekst er kedelig, er der få, der læser den.
Mennesker vil gerne underholdes. De vil høre historier. De vil rives med. Så når du spørger "hvad er en tekstforfatter?" er svaret: Det er en, som kan formidle historier. En, som kan engagere læseren og gøre dem nysgerrige på at læse videre. Eller få dem til at grine. Eller få dem til at handle eller skifte mening. Eller rose afsenderen af teksten.
Vi er selv meget begejstrede historiefortællere, og uanset om vi skriver taler eller casehistorier til hjemmesider, så arbejder vi altid med at finde kundens gode historie, som gør teksten levende og 'nem' at modtage.
Og det leder mig videre til næste pointe: En tekstforfatter er sjældent selv afsender på en tekst.
Ahhh… Hva'? Er en tekstforfatter ikke afsenderen på teksten?
Nej. Sjovt nok er forretningen for en tekstforfatter at få penge for at skrive andres tekster. Og det betyder, at en tekstforfatter - udover at have læseren i tankerne - også har en mere, de skal tænke på.
Nemlig afsenderen. Den virksomhed eller person, som betaler tekstforfatteren for at skrive teksten.
Og her kan der være mange hensyn at tage. For virksomheden skal kunne se sig selv i det. Hvis de ikke naturligt fyrer en masse jokes af, så skal der skrues ned for det i teksterne. Hvis de ikke kan lide at være personlige, så må det blive mere generelt. Selvfølgelig kan en dygtig tekstforfatter godt udfordre afsenderen, men ultimativt skal de være glade for teksterne – og kunne se sig selv i dem.
Og det fører mig videre til sidste pointe i dette indlæg. For der kan nemlig også være andre eller andet, man også skal tage hensyn til.
En dygtig tekstforfatter analyserer situationen,
hvori teksten skal indgå
Det er nemlig ikke kun læseren og afsenderen, der er vigtige. Nogle gange skal man også tage højde for alle de andre øjne, der kunne finde på at læse med. Interesserede parter. Konkurrenter. Politikere. Presse. Det offentlige. Forbrugerombudsmanden. Måske endda EU, hvis det er den slags tekster.
En dygtig tekstforfatter tænker over, hvilken kontekst teksten skal ud i. Skal den bruges i en kampagne, hvor der er følsomme emner på spil? Skal den deles på sociale medier, hvor et enkelt ordvalg kan få shitstormen til at rulle? Eller er det en hjemmeside, hvor det gælder om at fremstå troværdig og skarp over for både kunder og konkurrenter?
Kort sagt: En dygtig tekstforfatter forstår spillet omkring teksten – og skriver ikke bare for at skrive. De skriver strategisk. Med blik for helheden.
Nu ved du, hvad en tekstforfatter er. Står du og mangler sådan én?
Hvis du står og mangler en dygtig tekstforfatter, kan vi i Drossel Kommunikation hjælpe.

Indlægget er skrevet af Lea Birkmose Andersen, der - hvis vi selv skal sige det - er en temmelig dygtig tekstforfatter.
Lea har en BA i Retorik og en kandidat i International Virksomhedskommunikation.
Mangler du en tekstforfatter, er du velkommen til at skrive til lea@drosselkommunikation.dk